organizacjestudenckie.pl
Wrocław, Polska

Koło Naukowe Biotechnologii i Ochrony Środowiska

Grupa kierunków: inżynieryjno-techniczne
Głównym i jedynym obecnie obszarem działalności Koła jest biotechnologia, a w szczególności szeroko rozumiany przemysł fermentacyjny. W głównej mierze Koło stanowi grupa studentów Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu z III, IV i V roku studiów oraz niewielka ilość absolwentów i osób spoza Uczelni (statut Koła dopuszcza taką ewentualność). Członkowie Koła poznają w sposób praktyczny szereg procesów fermentacyjnych, takich jak: proces technologiczny produkcji piwa, wina, rolniczych destylatów gorzelniczych, słodowania ziarna jęczmienia, pszenicy, żyta, amarantusa, gryki i innych zbóż oraz przeszczepiania i propagowania różnych szczepów drożdży piwowarskich, winiarskich i gorzelniczych, jak również proces produkcji biokomponentów (bioetanol, bioestry). Ponadto, w ramach działalności Koła, członkowie prowadzą badania analityczne (fizykochemiczne, mikrobiologiczne oraz organoleptyczne) surowców piwowarskich (słód, woda, drożdże) oraz wytworzonych produktów fermentacji.

Aktualizacje proszę przesyłać na 

Polityka Prywatności